Tipuri de sponsorizare sportivă

sponsor_babyÎn sport sponsorul este unul dintre cel mai importante elemente pentru succesul unei echipe sau sportiv deoarece el oferă banii necesari pentru desfăşurarea în bune condiţii a competiţiei sportive (antrenamente, deplasări, echipament, etc) primind în schimb dreptul de a se folosi în favoarea sa de prestigiul, carisma, interesul fanilor şi acoperirea media. Despre ce înseamnă sponsorizarea am vorbit pe scurt într-un  alt articol.

O companie implicată în sponsorizari sportive işi poate transmite instantaneu mesajul către milioane de potenţiali cumpărători, generează bunăvoinţa comunităţii din care face parte, dar cel mai important işi poate creşte cota de piaţă şi profitul.

Principalele nivele de sponsorizare sunt:

 1. Sponsorii principali – au cele mai vizibile inscripţionări, fie că sunt pe echipamentul de joc sau pe stadion. Sunt învăţaţi să investească mult în sponsorizări iar de cele mai multe ori, înainte sau după un eveniment sportiv dezvoltă programe adiţionale.
 2. Sponsorii secundari – cumpără locul cel mai vizibil de după cel al sponsorului principal pentru a menţine sau pentru a creşte imaginea companiei. Cheltuiesc mai puţin decât sponsorii principali dar sunt jucători importanţi pe piaţa din care fac parte.
 3. Sponsorii asociaţi sunt de cele mai multe ori companii micuţe, sau companii mari, unde succesul pe piaţa din care fac parte presupune prezenţa acestora la competiţiile sportive. Nu cheltuie foarte mult însa, işi recuperează costul investiţiei. Ei pot face parte şi din programe încrucişate de marketing.

Tipurile de sponsorizări sunt similare în toate sporturile.

Tipuri de activităţi de sponsorizare sportivă (traducere din limba engleză Robert Villegas Jr. – What is sponsorship?) :

-         Advertiser (persoană care face anunţuri) – emblema va fi inclusă într-un program printat sau intr-un ghid media

-         Sponsor asociat pentru maşini, camioane, motociclete – este un sponsor secundar, inscripţa sa este plasată pe un vehicul

-         Sponsor asociat – sponsor secundar pentru locul de desfăşurare sau eveniment

-         Sponsor asociat de echipă – sponsor secundar al unei echipe

-         Sponsor de premiere – sponsor ce oferă premiul pentru un sportiv sau pentru o echipă

-         Sponsor/Advertiser de difuzare – sponsor sau advertiser difuzat la radio, la televiziune sau la locul desfăşurării competiţiei prin anunţuri

-         Dreptul de denumire al clădirii – sponsor a cărui denumire este dată unui stadion sau unei arene

-         Sponsor pentru maşini, camioane, motociclete – Sponsor principal pentru un vehicul

-         Sponsor fondator – sponsor căruia i se oferă dreptul la propietate sau la eveniment

-         Pe stadion, semnalizare pe camioane – companie ce deţine dreptul de afişare de reclame în interiorul unui spaţiu unde se desfăşoară competiţii sportive

-         Licenţă oficială – companie căreia i se oferă numele evenimentului

-         Partener oficial de marketing – sponsor căruia i se oferă numele evenimentului

-         Sponsor oficial – sponsor căruia i se oferă exclusivitate sau statut special (de obicei într-o categorie definită de produse) de către propietarul evenimentului

-         Furnizor oficial – sponsor al cărui convenţie este de a oferi produsele sau serviciile sale echipei sau propietarului evenimentului

-         Sponsor de jucător – sponsor a cărui imagine este legată în mod special de un anume jucator

-         Sponsor de prezentare – sponsor căruia îi este dată această denumire de către propietarul evenimentului

-         Sponsor/Partener Promoţional – sponsor ale cărui promoţii sunt strâns legate de competiţie şi de desfăşurarea ei

-         Sponsor în serie – sponsor al unei serii de evenimente sportive

-         Sponsor – sponsor general al unui eveniment sportiv

-         Sponsor titular – sponsor care primeşte drepturile pentru un eveniment, premiu, etc

După cum se poate observa, există foarte multe tipuri de sponsorizare în sport, o companie alegând ce cele mai multe ori o serie de mai multe variante pentru a acoperi în totalitate o competiţie sportivă.

Sursă poză

4 Comments to “Tipuri de sponsorizare sportivă”

 1. Gabriela says:

  Monica-Gabriela MARINESCU s-a nascut in anul 1999.
  Fiind in zodia Varsator, i-au placut dintotdeauna sporturile de apa, simtindu-se “in elementul ei” . Desi este o fire timida, este foarte ambitioasa, avand capacitatea de a-si infrange temerile atunci cand isi propune ceva si momentul o cere.
  De mica a aratat parintilor ca are aptitudini deosebite pentru sport (a invatat foarte repede karate, sa schieze, sa mearga pe bicicleta, sa se dea cu rolele,sa patineze, sa faca escalade, sa faca “bungee- jumping”,dar si sa isi mentina echilibrul pe Ripstick.
  Povestea ei de inot a inceput banal, la fel ca orice copil: la sase ani si jumatate, parintii au decis ca este bine sa invete sa inoate; ca atare, au incredintat-o antrenorului COSTI MATEI, la Bazinul Floreasca. Inceputul a fost trimid (“mami, nu ma lasa singura aici…”)
  Apoi, printr-o fericita intamplare, a fost selectata sa faca parte din echipa antrenoarei Monica Baranga, de la SS7-Dinamo, cu ajutorul careia a inceput sa descifreze tainele inotului de performanta
  A urmat primul Concurs unde a urcat pe podium in anul 2006, ocupand locul 3 pe podium la 50 m Bras categoria 7-9 ani.
  Anul 2009 a fost pentru Monica un an al deciziilor: a hotarat singura ca vrea sa dea examen pentru admiterea la clasa V-a, cu profil de inot, la Liceul Emil Racovita din Bucuresti. Drept urmare, a inceput sa se pregateasca intens ,sub atenta indrumare a domnului profesor Sandu MIHAIL.
  Fiind eleva la Scoala Generala nr. 10 “Maria Rosetti “ visa tot timpul a fi eleva la o scoala cu profil sportiv, pentru a avea mai mult timp pentru inot. De aici si pana la dorinta ei expresa de a da examen de admitere la clasa cu profil INOT din cadrul Colegiului Emil Racovita nu a mai fost decat un pas; In urma examenului sustinut, din cele 10 fete admise, ea a fost admisa a doua..
  In decursul acestor ani Monica a participat la Concursuri Municipale si Nationale ea urcand constant pe podiumul de premiere.
  La Campionatul National-ARAD 2009 a urcat de 2 ori pe podium ocupand locul 1 (la 4 x 50 m Mixt si la 4×50 m liber) . Pentru totalul de puncte acumulate la Campionatul National ARAD 2009, Cupa Nationala a fost adusa la Bucuresti de catre inotatorii din LER.
  La Campionatul National Bacau 2009 a obtinut urmatoarele premii :
  Locul 3 -50 m Fluture
  Locul 3 -100 m Liber
  Locul 1 – 4 x 50 m Liber
  Locul 1 – 4 x 50 m Mixt

  La CUPA TYR-Pitesti 2009 a obtinut : :
  Locul 3 -50 m Liber
  Locul 2 -50 m Fluture
  Locul 3 -50 m Bras
  Locul 1 -4 x 50 m Liber
  Locul 1 4 x 50 m mixt
  Cupa TYR -Pitesti Editia III a fost primul concurs la care Monica a participat la proba de 100 m liber. reusind sa obtina Locul 3 .
  Pentru total punctaj acumulat a obtinut LoculIII in CLASAMENTUL GENERAL primind Diploma, dar…si CUPA mult visata!
  Anul 2010 i-a adus Monicai posibilitatea de a participa in premiera la Concursul International ARENA TROPHY din Munchen-Germania.
  Au fost prezente 11 tari participante ,reprezentate de numerosi inotatori.
  La acest concurs Monica a obtinut urmatoarele premii:
  Locul 1 -100 m Fluture
  Locul 2 -200 m Liber
  Locul 3 -100 m Liber
  Locul 5 -100 m spate
  Datorita punctajului acumulat Monica a obtinut Locul III in CLASAMENTUL GENERAL.
  In data de 26-28 Martie a.c la Pitesti a avut loc Concursul POLIATLON.S-au prezenatat la start 400 de inotatori din diverse orase ale tarii. La finele acestui concurs, Monica si-a adaugat in palmaresul sau urmatoarele rezultate:
  Locul 1 – 50 m Liber
  Locul 1 -50 m Fluture
  Locul 2 – 100 m Liber
  Locul 5 -50 m Spate
  Locul 1 4x 50 m Liber
  Locul 1 4×50 m Mixt
  Datorita punctajului obtinut Monica Marinescu a obtinut Locul 2 in CLASAMENTUL GENERAL.
  CAUTAM SPONSOR pentru sustinerea materiala a deplasarilor si posibilitatea participarii la Ccncursuri Internationale.

 2. diaconu says:

  am un baiat de 8 ani este calificat la campionatul mondial de karate care se va desfasura in brazilia in son paulo in periada 3-8 iulie,este dublu campion national 2008 si 2009 a participat si la campionatul european care sa desfasurat la constanta 3 septembrie 2009 calificanduse pe locul 7 din 38 natiuni,datorita banilor care noi parinti nu ii avem ,costul deplasari in brazilia este de 1800 euro.va multumesc ptr. intelegere.astept mes.

 3. Sport20 says:

  Imi cer scuze insa deabea acum am vazut comentariile. Cu toate ca poate este tarziu voi posta ca articol comentariul dumneavoastra.

 4. LIVIU says:

  cum pot sa gasesc sponsori sportivi
  avem o echipa de volei si am participat la toate meciurile cu rezultate foarte bune am castigat etapa judeteana si cupa academicus 2010 dar nu suntem sponsorizati de nimeni si nu ne putem deplasa la meciurile care au loc la mare distanta de noi

Leave a Reply

(required)

(required)