Principalele probleme ale cluburilor sportive

semnul exclamariiExistă o serie de impedimente ce opresc o bună dezvoltare a cluburilor sportive. Dintre acestea amintim câteva.

Scăderea numărului de practicanţi ai sportului

Din ce în ce mai puţini copii şi tineri sunt interesaţi în practicarea sportului în general şi a celui de performanţă în special, fapt determinat în principal de caţiva factori:

a)      Scăderea natalităţii în România

b)      Emigrarea familiilor în străinătate

c)      Scăderea interesului copiilor faţă de sport în favoarea ocupaţiilor moderne (internet de exemplu)

d)     Numărul scăzut de ore de educaţie fizică prevăzute în programa şcolară dar şi calitatea scăzută a acestora şi a spaţiilor în care se desfăşoară

e)      Numărul scăzut de baze sportive dotate corespunzător şi accesibile publicului larg

Părăsirea sistemului de către specialişti şi tehnicieni

Acest lucru se datorează în principal lipsei de motivare financiară existentă.

Performanţa şi evoluţia unui sportiv este determinată în mare parte de antrenorul său, de tehnicile şi metodele de antrenament pe care i le conferă, de specialistii care îl înconjoară. Este bine ştiut faptul că în spatele fiecărei competiţii câştigate, în spatele fiecărei medalii, stă atât munca sportivului cât şi efortul în echipă derulat de antrenori, tehnicieni şi specialiştii care îl susţin. Nu este suficient doar talentul sportivilor dacă acesta nu este susţinut de antrenamente adecvate.

Colaborarea instituţională uşor deficitară

Trebuie menţionată problema cluburilor din provincie unde care se fac presiuni mari asupra sportivilor pentru a se transfera la marile cluburi sportive din Bucureşti.

Este nevoie de îmbunătăţirea sistemului relaţional în sportul românesc pentru a se crea mediul necesar dezvoltării de valori.

Totodată se poate observa că nu întotdeauna criteriile pentru selecţia sportivilor la loturile olimpice şi naţionale au fost cele mai eficiente, existând sportivi ai cluburilor din provincie care nu au participat la competiţiile internaţionale, deşi ar fi putut face o diferenţă în clasamentele finale.

Federaţiile Sportive Naţionale trebuie să aibă secţii puternice şi atente pentru crearea loturilor olimpice şi naţionale cu adevărat valoroase.

Legislaţia greoaie a României privind acordarea cetăţeniei pentru sportivi străini

Există sportivi străini care vor să se stabilească în România şi să concureze în competiţii reprezentând ţara noastră şi care întâmpină dificultăţi în obţinerea cetăţeniei române. Pentru această categorie de solicitanţi ai statutului de cetăţean român, ar trebui simplificată legislaţia aflată în vigoare.

Desigur, acest fapt este destul de greu realizabil având în vedere precedentele ce s-ar putea crea şi dificultăţile în definirea limitei pentru această categorie.

Lipsa fondurilor necesare desfăşurării activităţii sportive

Partea financiară este o mare problemă în asigurarea unei bune desfaşurări a activităţii sportive. Acest context este cu atât mai important cu cât criza financiară mondială adânceşte aceste probleme ale sportului român.

Este foarte importantă o bună organizare managerială a clubului sportiv care să gestioneze în mod corespunzător resursele puţine dar şi la atragerea unor venituri extrabugetare (din publicitate de exemplu).

Aceste venituri trebuie să contribuie la:

a)      Asigurarea condiţiilor bune de pregătiresemnul-intrebarii

b)      Participarea la competiţii

c)      Achiziţionarea celor mai bune materiale şi echipamente sportive

d)     Asigurarea vitaminelor, a susţinătoarelor de efort, a medicamentelor şi a materialelor sanitare necesare procesului de refacere şi recuperare după efort

e)      Recompensarea rezultatelor (atât pentru sportivi cât şi pentru antrenori şi tehnicieni)

f)       Dezvoltarea, modernizarea şi menţinerea bazei sportive existente

Cum propuneţi să fie rezolvate aceste probleme?

Sursa 1
Sursa 2

4 Comments to “Principalele probleme ale cluburilor sportive”

 1. Mikeyy says:

  Un articol care descrie foarte bine problemele cu care se confrunta sportul romanesc. In mare parte, acestea sunt cauzele care au dus treptat la diminuarea rezultatelor obtinute de sportivii nostri.
  Cel mai grav mi se pare faptul ca nu mai avem baze sportive dotate corespunzator, care sa le ofere sportivilor conditii decente de antrenament. De asemenea nici institutiile specializate nu se mai ocupa. Toate promisiunile raman la stadiu de plan…nu se mai realizeaza nimic practic.

  Un alt factor important e mentalitatea oamenilor. Vremurile s-au schimbat si nu mai putem sta tot timpul la mana institutiilor statului. Cluburile trebuie sa gaseasca solutii pentru a face rost de venituri extrabugetare (cum ati specificat si in articol). In strainatate cluburile sportive colaboreaza cu parintii sportivilior si incearca sa gaseasca o solutie pentru a strange fonduri. Organizeaza diferite evenimente sau parintii formeaza o organizatie non-guvernamentala prin intermediul careia cauta solutii de rezolvare a problemelor (cheltuieli cu antrenamentul, cu echipamentul, deplasari, etc).

  Sportul ar mai trebui promovat prin valoare. Avem foarte multi campioni mondiali si olimpici. De ce nu ii cooptam intr-o campanie de promovare a sportului , tinta principala fiind copii si tineri. Cu siguranta ar avea rezultate. Insa nici adevaratele valori nu se mai bucura de apreciere din partea oamenilor si a mass-mediei. Acum ies in fata niste indivizi care nu au nimic in comun cu sportul si este pacat.

  Sunt multe de zis…

 2. mihaitamas says:

  a, b si c afecteaza indirect sportul, nu se poate afirma ca ele sunt cauze autentice ale esecului sportului romanesc.
  Sunt multe explicatii pentru a explica rateul, incepand de la faptul ca ne lipsesc antrenorii si bazele sportive pentru juniori, lucru care se poate explica prin faptul ca federatiile din sporturile romanesti favorizeaza imigratia sportivilor talentati din afara tarii (vezi fluxul de fotbalisti straini care au venit in Roamnia in ultimii 5 ani).
  O astfel de masura nu mai incurajeaza performanta interna, cand e mult mai usor si ieftin sa aduci jucatori valorosi din afara tarii? Or atunci cand iti vin sportivi din afara tarii pe care ii iei deja formati si la pret mic nu mai vrei sa cresti jucatori de la 8 ani si sa speri ca el va fi de succes, nu?

 3. Sport20 says:

  Exemplul din fotbal este foarte bun dar tocmai aceasta este problema: fotbalul nu este singurul sport.
  Nu se investeşte suficient în sport (în general) iar fotbalul este prea mediatizat.

 4. miclos de la radauti says:

  dacă ne am raporta la perioada comunistă ar mai exista o diferenţă semnificativă, între sportul de atunci şi sportul de acum, care constă în mecanismul de selecţie.

  În orice caz cauzele variază de la sport la sport; lipsa bazei sportive explică de ce hocheiul ţine, în târgul rădăuţean, de istorie dar nu explică numărul ridicat de performeri etiopieni într ale alergatului

  S-a remarcat la un moment dat că marii scriitori apar în zonele cu puternice turbulenţe sociale; în acelaşi fel mulţi dintre marii sportivi apar din zonele sărace ale lumii…

  deci poate că cea mai mare diferenţă între sporul de ieri şi sportul de astăzi este numărul de alternative,

Leave a Reply

(required)

(required)