Viaţa şi cariera Nadiei Comăneci

Nadia Elena Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961 la Oneşti, judeţul Bacău şi este considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii. Este prima gimnastă care a primit nota 10 într-un concurs olimpic.
Nadia a fost botezată de către părinţii Ghorghe şi Ştefania-Alexandrina Comăneci ’’Nadeznha’’(Speranţă), eroină într-un film rusesc.

Prima dată când a concurat la nivel naţional în România a fost în anul 1970. Printre primii antrenori ai faimoasei gimnaste au fost Bela şi Marta Karolyi. Primul succes important al Nadiei a fost la vârsta de 13 ani când a luat nu mai puţin de 3 medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene din 1975 la Skien în Norvegia. În acelaşi an a primit distincţia de Atleta anului în România din partea asociaţiei Associate Press.

La 14 ani Nadia a devenit celebră în toată lumea la Jocurile Olimpice de Vara din 1976 de la Montreal unde a fost prima gimnastă care a luat nota 10 şi a reuşit să câştige nu mai puţin de 5 medalii olimpice, trei de aur (individual compus, bârnă şi paralele), una de argint (echipă compus) şi una de bronz (sol). La revenirea în ţară a primit distincţia de Erou al Muncii Socialiste, fiind cea mai tânără româncă care a primit această distincţie. În 1977 a reuşit să-şi apere titlul european iar în 1979 a reuşit să caştige a treia oară titlul suprem, devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reuşit aces lucru.
În decembrie 1979 la Campionatele Mondiale după ce a câştigat concursul preliminar a fost internată din cauza unei infecţii a sângelui cauzată în urma unei accidentări. Deşi doctorii i-au interzis să participe la finale, ea a fugit din spital şi a concurat la bârnă unde a primit nota 9,95. Această notă a ajutat echipa României să caştige prima medalie de aur în concursul pe echipe.

În 1980 a participat la Jocurile Olimpice de la Moscova unde a terminat pe locul 2 la individual compus după Elena Davidova dar fiind nevoită să aştepte nota până când rusoaica a terminat exercitiul. A reuşit totuşi să-şi păstreze titlul la bârnă, să câştige o medalie de aur la sol şi una de argint cu echipa.

Nadia Comăneci s-a retras imediat după Jocurile Olimpice din 1980. Între 1984 şi 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică ajutând la antrenarea juniorilor. În Decembrie 1989 a fugit din România trecând ilegal graniţa româno-maghiară şi s-a stabilit ca emigrant în Statele Unite ale Americii. În America s-a ocupat cu promovarea de linii vestimentare pentru gimnaste dar şi echipament de aerobic şi rochii de mireasă. În 1994 s-a logodit cu Bart Conner şi a venit pentru prima oară în România după plecare. Doi ani mai târziu cei doi s-au căsătorit în România în aprilie 1996.

În 1999 Nadia Comăneci a fost primul sportiv invitat să vorbească la o întrunire a Naţiunilor Unite pentru a lansa în 2000 Anul Internaţional al Voluntariatului. În 2003 a publicat prima sa carte intitulată ’’Scrisori către o tânără gimnastă’’. De asemenea ea a înfiinţat o clinică de caritate în Bucureşti care se ocupă de copii orfani din România.

În prezent ea este ocupată cu gimnastica şi cu diferite acţiuni caritabile desfăşurate în întreaga lume. Împreună cu soţul ei sunt proprietari ai unei Academii de gimnastica în SUA şi ai câtorva magazine cu echipament sportiv. Cei doi sunt şi editori ai Magazinului Internaţional de Gimnastică.

Nadia Comăneci este Vice-Preşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vice-Preşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare dar şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. Marea sportivă a primit de două ori Ordinul Olimpic acordat de CIO (Comitetul Internaţional Olimpic).

No Comments.

Leave a Reply

(required)

(required)